Spumă vs alte materiale

Performanță termică și cost

Coeficientul de conductibilitate termică λ facilitează măsurarea performanței termice pentru fiecare material în parte, raportându-se la grosimea aplicată, prin rezistență termică. Eficiența materialului este invers proporțională cu coeficientul de conductivitate și direct proporțională cu rezistența sa termică.

Deși spuma poliuretanică are cel mai bun coeficient de conductivitate din rândul materialelor izolante, există o diferența semnificativă între cele două tipuri de spume, cea cu celulă închisă și cea cu celulă deschisă.

Rezistență termică

Comparând comportamentul celor două tipuri de celule raportându-ne la coeficientul de conductibilitate, rezultă că celula închisă cu λ ~ 0,021 W / (m.K), este mai performantă cu 60%, mai eficientă, decât celula deschisă cu λ ~ 0,036 W / (m.K).

Înainte de a face alegerea între spuma poliuretanică cu celulă deschisă și spuma poliuretanică cu celulă închisă, trebuie să avem în vedere aplicabilitatea și comportamentul acestora, în funcție de sezon. Spuma poliuretanică cu celulă închisă este de două ori mai eficientă decât cea cu celulă deschisă în timpul sezonului rece.

Comparație între soluțiile de izolare termică a casei

Spumă poliuretanică

Două substanțe lichide (Poliol și Izocianat) sunt amestecate printr-o reacție exotermă și sunt aplicate în straturi multiple direct pe suprafață. În câteva secunde are loc o reacție prin care spuma își mărește volumul și umple toate spațiile libere. Astfel se crează o barieră de sigilare dintre interior și exterior.

Spuma poliuretanică este o modalitate completă de izolație și anume fono, hidro și termoizolație. Aceasta poate adera la aproape orice suprafață, dar în mod special pe beton sau lemn și poate fi aplicată prin pulverizare.

Spuma izolatoare sigilează complet suprafețele și reduce schimbul de temperatură cu exteriorul.

Spuma poliuritanică este cel mai bun produs de izolație termică și fonică de pe piață, un produs util în orice proiect de construire, compatibil cu majoritatea suprafețelor.

Vată minerală

Procesul de izolare cu vată minerală se referă la placarea pieselor unei construcții, la interior sau în exterior, pentru crearea unui strat termoizolator. În funcție de tipul de material care este utilizat se vor pune în aplicare măsuri de lucru specifice.

Rolul principal al acestui sistem de termoizolație cu vată minerală este de a proteja construcția împotriva efectelor căldurii și frigului. Lucrarea executată cu materialul adecvat și cu aport de manoperă profesională, o să aibă efect economic pozitiv pentru proprietar și pentru confortul general interior.

Alegerea tipului de material se face și în funcție de locul din clădire unde se va monta. Se va ține cont în special dacă suportul poate să fie expus la umezeală, dar și dacă există o anumită presiune mecanică.

Alegerea corectă a materialului izolator

Spumă poliuretanică sau vată minerală

Spuma poliuretanică creează o etanșare perfectă fără punți termice.

Spuma poliuretanică nu permite acumularea de umezeală sau mucegai.

Spuma poliuretanică poate fi instalată în cele mai mici și înghesuite spații ale casei.

Spuma poliuretanică are o durată de viață de mai bine de 80 de ani.

Vata minerală datorită montajului nu poate asigura o etanșeitate perfectă.

Vata minerală poate crea probleme termice ce duc la umezeală sau mucegai.

Plasarea vatei minerale în spații mici sau înguste este dificilă sau chiar imposibilă.

Vata minerală are durată de viață de mai bine de 10 - 25 de ani.
Edu IsoConstruct
Oferta noastră

Indiferent de cerințe, spuma poliuretanică se dovedește a fi alegerea ideală pentru izolare. Nu ezita să o folosești și vei beneficia de numeroasele avantaje ce te vor convinge că ai făcut cea mai bună alegere.

Versatilitatea este una dintre calitățile spumei poliuretanice, iar astfel aceasta ne oferă posibilitatea de a o aplica aproape oriunde dorim.

Realizăm izolații cu spumă poliuretanică pentru:

  • poduri, mansarde și acoperișuri;
  • pereți interiori și exteriori;
  • fundații și plașeuri de beton;
  • hale, containere și subsoluri;
  • terase și pardoseli.

Izolație cu spumă poliuretanică sau polistiren?

Spuma poliuretanică este un material revoluționar dintr-o multitudine de motive. Cu toate acestea, polistirenul este un competitor puternic, având avantajele sale. Dacă ați ajuns în punctul în care doriți sa izolați mansarda spre exemplu și nu știți dacă veți folosi o izolație cu spumă poliuretanică sau polistiren, sperăm că următoarele rânduri va vor ajuta sa luați decizia corectă.

Eficiența instalării

Spuma poliuretanică este foarte ușor de instalat în absolut orice situație. Aceasta se pulverizeaza folosind o aparatură specială și o presiune mare. Spuma se umfla apoi, umplând astfel fiecare spațiu sau crăpătură pentru o sigilare perfectă a zonei. Astfel fluxul de aer, apariția condensului și a mucegaiului sunt complet eliminate.

Eficiența termică

Atât spuma poliuretanică cât și polistirenul sunt materiale eficiente de izolație. Cum le putem diferenția însă și cum putem compara eficiența fiecărui material?

Este foarte simplu: prin coeficientul de conductivitate termica λ. Acesta măsoară cantitatea de căldură care se pierde prin material timp de o oră. Cu alte cuvinte, cu cât valoarea λ este mai mică cu atât materialul va fi mai eficient. Când vă veți decide dacă veți opta pentru o izolație cu spuma poliuretanica sau polistiren, trebuie sa țineți cont în primul rând de acest factor.

La acest capitol spuma poliuretanică este clar câștigătoare, având cu coeficient de conductivitate termică λ = 0.021W/mK față de polistiren care ar λ între 0.032 – 0.040 W/mK.

Dar asta nu este totul. Avantajul major al spumei poliuretanice este faptul că aplicarea este continua. Spuma pătrunde în fiecare crăpătura și închide toate punțile termice, sigilând perfect zona. Pe de altă parte golurile dintre plăcile de polistiren vor duce la o pierdere energetică majoră, crescând astfel consumul energetic datorat încălzirii și răcirii casei.

În concluzie, luând în calcul cele 2 aspecte de mai sus, putem concluziona că spuma poliuretanică este chiar și de 3 ori mai eficientă decât polistirenul.

Acest lucru ne-a fost confirmat prin măsurătorile făcute de echipele noastre la diferite lucrări, folosind o camera cu termoviziune.

Costurile

La prima vedere izolația cu spuma poliuretanică este ușor mai scumpă decât izolația cuapolistiren. Însă dacă dorim să facem o comparație corectă, atunci trebuie sa luam în calcul eficiența mai mare a spumei poliuretanice. 

Să luam astfel ca exemplu o izolație cu spuma poliuretanică cu celulă închisă și una cu polistiren extrudat. Vom presupune ca polistirenul este unul calitativ, cu λ = 0.032 W/mK.
Luând în calcul coeficientul de conductivitate și punțile termice, vom considera ca 5cm spumă sunt echivalentul a 12.5cm de polistiren.

În funcție de suprafața ce trebuie izolată spuma poliuretanică va avea un cost între 38-55RON/mp plus TVA. Un lucru important de menționat este ca la izolația cu spumă poliuretanică veți avea discount-uri în funcție de suprafața.

Pentru polistirenul extrudat am luat în calcul un preț mediu de 490RON/mc de la unul dintre cele mai mari lanțuri de bricolaj. Pentru cei 12.5cm de extrudat veți plăti astfel 52RON/mp plus TVA. Astfel dacă aveți o suprafață mai mare de 150mp de izolat și nu știți dacă veți ieși mai ieftin cu spuma poliuretanică sau polistiren, atunci răspunsul este simplu. În acest caz izolația cu spumă poliuretanică este mai ieftină.

Totodată luați în calcul faptul că la izolația cu polistiren vor exista costuri suplimentare cu manopera și surplusul de material. La izolația cu spumă poliuretanică manopera este inclusă în costul lucrării și veți plăti cât material se va folosi.

Caracteristici speciale

Pe lângă avantajele discutate mai sus, spuma poliuretanică mai are câteva caracteristici speciale. Aceasta rigidizează întreaga structură fiind excelentă pentru planșee de lemn și acoperișuri.
Sigilează lemnul perfect și îl protejează de carii și rozătoare.

Spre deosebire de polistiren care arde puternic, spuma poliuretanică este ignifugă, fiind încadrată în clasa B2/d0 de reacție la foc.

Este singurul material izolator de pe piață care protejează casa de condens și mucegai.