Soluția optimă și eficientă
Materialul izolator
Înainte de a face alegerea între spuma poliuretanică cu celulă deschisă și spuma poliuretanică cu celulă închisă, trebuie să avem în vedere aplicabilitatea și comportamentul acestora, în funcție de sezon.
Spuma poliuretanică cu celulă închisă este de două ori mai eficientă decât cea cu celulă deschisă în timpul sezonului rece.
Pentru a aplica în mod eficient izolarea cu spumă poliuretanică sau pentru a alege varianta cea mai bună, trebuie să ținem cont de o serie de factori precum:
- tipul materialului ce urmează a fi izolat;
- temperatura în funcție de sezon;
- nivelul de eficiență al izolației, țînând cont de costuri.
Tipuri de spumă poliuretanică
Echipa noastră oferă clienților consultanță în alegerea celei mai optime variante pentru izolarea imobilului. Împreună cu dumneavoastră alegem tipul de spumă poliuretanică ce urmează a fi folosită pentru proiectul dumneavoastră. Pentru a reduce costurile și pentru obținerea unei rezistențe termice ridicate, putem utiliza ambele spume atât cu celulă deschisă cât si cu celulă închisă.
Celulă deschisă
Celulă închisă
Spumă poliuretanică celulă deschisă
Spuma poliuretanică cu celulă deschisă se aplică prin mișcări stânga-dreapta, într-o singură trecere. Modul de răspuns al acestei spume este agresiv, fiind capabilă să expună, într-o singură trecere, 20 cm.
Creșterea nivelului de spumă se poate dovedi dificil de controlat, deoarece aceasta se extinde în foarte scurt timp, expandându-se chiar și 4-5 cm, în cazul izolării acoperișului, ieșind într-un mod neuniform, asimetric, din perimetrul căpriorilor (izolarea acoperișului).
Pentru a putea controla și finisa spuma, putem utiliza un fierăstrău special pentru tăiere sau o putem împinge între căpriori.
Această spumă se aplică în 2 straturi, având o grosime minimă de aplicare de cel puțîn 10 cm.
Spumă poliuretanică celulă închisă
Spuma poliuretanică cu celulă închisă se aplică prin mișcări de stânga-dreapta sau sus-jos, prin straturi suprapuse. Această spumă are o toleranță de +/- 15%, fiind capabilă de o expansiune de 1-2 cm la fiecare trecere.
În cazul unor grosimi mai mari de 10 cm, recomandăm efectuarea unui al doilea pasaj, respectând cele 30 de minute necesare stabilizării primului strat.
Această spumă devine uniformă, fără a fi necesare alte intervenții asupra ei (tăiere). Această spumă are o grosime minimă de aplicare de 5 cm.
În cele mai multe cazuri, spuma cu celulă închisă nu se va aplică și nici nu trebuie să atingă limita capriorului pentru a permite crearea un gol de aer între rigips și spumă.
Unde se aplică spuma poliuretanică?
Spuma poliretanică este un material izolator ce se poate aplica pe diverse materiale. Pentru a putea alege varianta cea mai potrivită de izolație cu spumă poliuretanică trebuie sa iei în calcul, tipul materialului pe care se face aplicația, temperatura din camera pe timp de iarnă, costul si eficiența izolației.
Mansardă locuibilă
Pod
Pereți interior
Pereți exteriori
Podele din lemn
Planșeu din beton
Subsol
Hale
Spumă poliuretanică
Performanță și cost
Coeficientul de conductibilitate termică λ facilitează măsurarea performanței termice pentru fiecare material în parte, raportându-se la grosimea aplicată, prin rezistență termică. Eficiența materialului este invers proporțională cu coeficientul de conductivitate și direct proporțională cu rezistența sa termică.
Deși spuma poliuretanică are cel mai bun coeficient de conductivitate din rândul materialelor izolante, există o diferența semnificativă între cele două tipuri de spume, cea cu celulă închisă și cea cu celulă deschisă.
Comparând comportamentul celor două tipuri de celule raportându-ne la coeficientul de conductibilitate, rezultă că celula închisă cu λ ~ 0,021 W / (m.K), este mai performantă cu 60%, mai eficientă, decât celula deschisă cu λ ~ 0,036 W / (m.K).